Επιλογές


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

2o ΓΕ.Λ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ικτίνου 5, Τ. Κ. 54622 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τηλ.Fax2310 235977

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website:  http://2lyk-thess.thess.sch.gr

 

Το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης επισκέπτεται για 2η συνεχόμενη χρονιά το «αδελφό» σχολείο Oscar Romero College

 

Στις 18 Φεβρουαρίου το σχολείο μας θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Oscar Romero College που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2018. Οι μαθητές μας και οι συνοδοί καθηγητές θα περάσουν μια εβδομάδα στο Dendermonde του Βελγίου φιλοξενούμενοι από τις οικογένειες των μαθητών που είχαν οι ίδιοι φιλοξενήσει.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που διαμόρφωσαν οι Βέλγοι συνάδελφοι θα γνωρίσουν και την όμορφη μεσαιωνική πόλη του Dendermonde με το ενδιαφέρον μουσείο της, θα περιηγηθούν στους χώρους του κολλεγίου με ξεναγό τον διευθυντή κ. Thomas De Ville και θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε αντίστοιχες με αυτούς τάξεις.

Θα επισκεφθούν ακόμη τις Βρυξέλλες, όπου θα ξεναγηθούν στο Parlamentarium, το Μουσείο  Comics, το Brussels city museum και το Garderobe Manneken Pis, αλλά και την Αμβέρσα, την οποία θα γνωρίσουν μέσα από ένα παιχνίδι εξερεύνησης της πόλης με κορύφωση την επίσκεψη στο Μουσείο σοκολάτας.

Τέλος θα λάβουν μέρος σε φεστιβάλ ελληνικής και βελγικής κουζίνας μαγειρεύοντας παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και δοκιμάζοντας γεύσεις από τη βελγική και ευρωπαϊκή κουζίνα.

Μαθητές και καθηγητές ανυπομονούν για το ταξίδι αυτό καθώς έχουν εξαιρετικές εντυπώσεις από την προηγούμενη συνεργασία με το Οscar Romero College τόσο από την εκπαιδευτική ανταλλαγή και την αδελφοποίηση όσο και από το πρόγραμμα Erasmus+ που προηγήθηκε.

Οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στα δύο σχολεία είναι  τόσο ισχυροί  ώστε να αισθανόμαστε ότι θα επισκεφθούμε και θα φιλοξενηθούμε από φίλους που μας περιμένουν και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να περάσουμε μια αξέχαστη εβδομάδα!

Συμμετέχουν 17 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

Συντονιστές και συνοδοί: οι εκπαιδευτικοί κ. Μαρία Γλαράκη και ο κ. Γιώργος Γιαννίκης. Μαζί μας και  η διευθύντρια του σχολείου κ. Στέλλα Κυριακάκη. 


 

Δελτίο τύπου για την επίσκεψη μαθητών του Oscar Romero College από το Dendermonde 

Το Dentermonde στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου αναχώρησε απο το αεροδρόμιο Μακεδονία η αποστολή των βέλγων καθηγητών και μαθητών/τριων που επισκέφθηκε το σχολείο μας στο πλαίσιο της εβδομάδας αδελφοποίησης των δύο σχολείων.

Όπως και κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, έτσι και φέτος, οι δέκα επτά βέλγοι μαθητές και μαθήτριες φιλοξενήθηκαν από αντίστοιχες ελληνικές οικογένειες για μια ολόκληρη εβδομάδα και έλαβαν μέρος στις δράσεις που οργανώθηκαν από το σχολείο μας. Έτσι, συμμετείχαν σε στρογγυλά τραπέζια με θέμα τις επιστήμες υγείας στην Ελλάδα και το Βέλγιο, επισκέφηκαν το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου ξεναγήθηκαν από κλιμάκιο γιατρών, το σπήλαιο Πετραλώνων, το ελαιοτριβείο του κ. Δέλιου στις καλύβες Χαλκιδικής, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την όμορφη πόλη της Καβάλας.

Πέρασαν επτά μέρες αξέχαστες στη Θεσσαλονίκη, γιατί βρήκαν μια αγκαλιά που όλες αυτές τις μέρες ήταν ανοιχτή για αυτούς. Ομολόγησαν ότι απολάμβαναν τον ήλιο και τον ωραίο καιρό, το καλό φαγητό, τις δραστηριότητες στο σχολείο και τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς και επαγγελματικούς χώρους, τις βόλτες στην πόλη, τη νυχτερινή διασκέδαση, την κάθε στιγμή.

Αλλά και οι μαθητές μας είχαν το κέρδος μιας εμπειρίας ωφέλιμης και κρίσιμης για τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, γιατί λειτούργησαν με πνεύμα ομαδικό και συνεργατικό μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φιλίας.

Και αν κρίνουμε από τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης που συμπληρώθηκαν από τους μαθητές μας, όπου όλοι δήλωσαν πως η εβδομάδα αυτή με τους Βέλγους μαθητές και μαθήτριες θα τους μείνει αξέχαστες και πως ανεπιφύλακτα θα συνέστηναν και στους άλλους συμμαθητές τους να συμμετέχουν σε παρόμοια προγράμματα, τότε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αδελφοποίησης του σχολείου μας με το Οscar Romero College επιτέλεσε το στόχο του.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς του προγράμματος που στέκονται δίπλα μας πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες μας κάθε φορά που απευθυνόμαστε σε αυτούς. Η άμεση και πρόθυμη ανταπόκρισή τους στα αιτήματά μας ενισχύει και το δικό μας ψυχικό σθένος για να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους ευρωπαϊκά προγράμματα, των οποίων τα οφέλη είναι αναμφισβήτα πολλά και πολυεπίπεδα.

Αυτοί είναι:

1)     Τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης

2) Τα ζαχαροπλαστεία Χατζηφωτίου, Ροδίνι, Παραδοσιακό, Cookieman, mama΄ s.

3)     Το σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας

4)     Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου

5)     Το ελαιοτριβείο του κ. Δέλλιου

6)     Την κ. Σασοπούλου Παναγιώτα και

7)   Τις δέκα επτά οικογένειες του σχολείου μας, γιατί αγκάλιασαν με αγάπη τους βέλγους μαθητές και μαθήτριες.


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, 

ΠΕΡΙΦ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.&Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

ΔΙΕΥΘ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Ταχ. Διεύθυνση        Ικτίνου 5                        Προς

Ταχ. Κώδικας           54622                                          

Πληροφορίες           Στέλλα Κυριακάκη     Γραφείο Τύπου Νοσοκομείου

Τηλέφωνο               2310235977                     Παπαγεωργίου

FAX                        2310235977                                                              

e-mail                         Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website                   http://2lyk-thess.thess.sch.gr/

 

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθειά σας στο πρόγραμμα αδελφοποίησης του σχολείου μας με το OscarRomeroCollege από το Dendermonde του Βελγίου.

 

Ανταποκριθήκατε άμεσα και με προθυμία στο αίτημά μας για επίσκεψη και ξενάγηση των δέκα επτά βέλγων μαθητών και μαθητριών και των δύο συνοδών καθηγητών τους στο τμήμα Γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου σας, οι οποίοι πήραν μέρος στο παραπάνω πρόγραμμα αδελφοποίησης.

 

H εγκάρδια υποδοχή που τους επιφύλαξε ο καθηγητής κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος και η ενδελεχής ξενάγησή του στο τμήμα της Γυναικολογικής κλινικής, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι βέλγοι μαθητές/τριες και καθηγήτριες επισκέφθηκαν όλα τα επιμέρους τμήματα της κλινικής και εντυπωσιάστηκαν από την τάξη, την ηρεμία και την καθαριότητα που επικρατούσε στους χώρους του νοσοκομείου.

 

Ο ειδικός γιατρός εξάλλου κ. Παπαδόπουλος Νίκος που συνόδευε το γκρουπ καθόλη την διάρκεια της ξενάγησης κατάφερε με τις παρεμβάσεις του να καλλιεργήσει ένα ζεστό και φιλικό κλίμα.

 

Θα θέλαμε λοιπόν να σας ευχαριστήσουμε ολόψυχα και να σας ευχηθούμε προσωπική και οικογενειακή υγεία.

 

                                                                                               Με τιμή

                                                                                           Η Διευθύντρια

                                                                                                     Στέλλα Κυριακάκη

 


 

 

Live Interview of students and teachers participating on 4th Erasmus Plus Internantional meeting - 2nd GEL Thessaloniki 05-09 March 2018

 


Αν και λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη ήδη έχουν σχηματίσει τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φιλοξενία που τους επιφύλαξαν οι οικογένειες μαθητών από το 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τους συνολικά 15 μαθητές από Βέλγιο, Ιταλία και Γερμανία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εράσμους που εφαρμόζεται σε δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα. Το προσφυγικό αλλά και η βελτίωση επικοινωνίας στα σχολεία είναι ο διπλός στόχος του προγράμματος που εφαρμόζεται για 2η χρονιά.


 

2nd GENERAL LYCEUM OF THESSALONIKI

5 Iktinou St. Thessaloniki, 546 22, Greece Tel. 00302310235977

Web:  http://2lyk-thess.thess.sch.gr/

http://blogs.sch.gr/2lykthes

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2ος Χρόνος Erasmus+ στο 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης

Δράση KA2/ «Συνεργασία για την καινοτομία και 
την ανταλλαγή καλών πρακτικών» 
και τίτλο: «Promote integrated environment to guarantee refugees acceptance through Erasmus

Thessaloniki 05th – 09th March 2018

Ύστερα από την επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς, πλούσιοι σε εμπειρία και με αμείωτο ενθουσιασμό, υποδεχόμαστε και φέτος τους «ξένους» - φίλους μας, καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες.

Στις 2 Μαρτίου έφτασε η Γερμανική αντιπροσωπεία και στις 3 Μαρτίου η Βελγική και η Ιταλική.

Η ομάδα των συμμετεχόντων διευρύνθηκε φέτος με μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου, οι οποίοι μαζί με αυτούς/αυτές της Β΄ Λυκείου υποδέχτηκαν και φιλοξενούν αντίστοιχα δέκα πέντε (15) συνομηλίκους τους.

Όλοι μαζί θα συμμετάσχουν στις εργασίες του προγράμματος:

Θα ξεναγηθούν στους χώρους του ιστορικού μας σχολείου

Θα επισκεφθούν και θα περιηγηθούν τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης

Θα παρακολουθήσουν διαλέξεις από ειδικούς (κ. Σοφία Ασλανίδου, κ. Ε. Καραγιάννη)

Θα οργανώσουν στρογγυλά τραπέζια με θέμα την αποδοχή την ευρωπαϊκών αξιών από τους πρόσφυγες

Θα επισκεφθούν τη δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και θα παρακολουθήσουν από κοντά το Πρόγραμμα Ασυνόδευτων Ανηλίκων της IRC. Θα λάβουν μέρος σε βιωματικά παιχνίδια ρόλων και δρώμεναμε τη συμμετοχή και προσφύγων συνομηλίκων τους.

Ανήλικοι πρόσφυγες μαθητές μέσω της μουσικής, της τέχνης και του φαγητού θα παρουσιάσουν την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της πατρίδας τους στους ευρωπαίους και στους Έλληνες φιλοξενούμενους

Θα γνωρίσουν, σύμφωνα με τις επιταγές του Erasmus+, και με συνοδοιπόρο τον ξεναγό Κωνσταντίνο Σφήκα, τη σημαντικότερη ιερή πόλη των Μακεδόνων με την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και την περιήγησή τους   ανάμεσα στα απομεινάρια των αρχαίων ναών, τα θέατρα, τις θέρμες και τις μυρωδιές της φύσης.

Τέλος, θα επισκεφθούν το κάστρο του Πλαταμώνα και τον Παλαιό Παντελεήμονα για να βιώσουν ένα ελάχιστο δείγμα από τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας.

 

 

Η επαφή μας με τους εταίρους μας δεν διακόπηκε σε όλο το μεσοδιάστημα των δύο επισκέψεών τους στη χώρα μας. Μεσολάβησε και το ταξίδι μας στη Γερμανία. Οι δεσμοί φιλίας που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους μαθητές και τους καθηγητές είναι ισχυροί και δυναμώνουν περισσότερο σε κάθε μας συνάντηση. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να εξακολουθήσουν να είναι το ίδιο ισχυροί και στο μέλλον . Αυτός είναι εξάλλου και ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος.

 

Την επιτυχία της εκπαιδευτικής δράσης εγγυώνται ο συντονιστής ευρωπαϊκού προγράμματος κ. Γεώργιος Γιαννίκης, θεολόγος και η κ. Μαρία Γλαράκη, φιλόλογος ως υπεύθυνο μέλος μαζί με τα άλλα δύο μέλη της παιδαγωγικής ομάδας την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Ελένη – Μαρία Μπάμπη και τον φιλόλογο κ. Δημήτριο Ανδρεάδη.

 

Οικοδεσπότες:

 

α) Η Διευθύντρια, οι υπεύθυνοι καθηγητές και ο σύλλογος εκπαιδευτικών του 2ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

 

β) Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις οικογένειές τους, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν οι ίδιοι/ιες στα σπίτια τους τους/τις συνομηλίκους τους

 

γ) Η Πρόεδρος με το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου γονέων του σχολείου

 

Ευχαριστούμε την Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για την συνεργασία, την Πρόεδρο του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ του Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) και Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή Πατουλίδου για τη διάθεση τουριστικού λεωφορείου για τις μετακινήσεις μας και τη για τη γενικότερη στήριξη, το σύλλογο γονέων του σχολείου μας και τα Ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς μας,   το ΡΟΔΙΝΙ στην περιοχή Αγία Σοφία, την εταιρεία Cookieman στην Μακένζι Κίνγκ και το Αρτοποιείο Mamas στην Ζεύξιδος.

 

Καλωσορίζουμε την άφιξη της αποστολής ευχόμαστε όλοι οι συμμετέχοντες να βιώσουν μια μοναδική εκπαιδευτική, πολιτιστική, ψυχαγωγική και απολαυστική εμπειρία.


 

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (2018-3-5_deltio typou.pdf)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ[5-3-2018]967 kB